2016. május 7., szombat

10 tény híres emberek bizarr szokásairól


Az USA 6. elnöke, John Quincy Adams az időjárási viszonyoktól függetlenül, minden reggel meztelenül fürdött a Potomac folyóban. Az anekdota szerint (amelynek igazságtartalma kétséges) Anne Royall újságírónő ellopta ruháit, és csak azután adta vissza, hogy válaszolt a kérdéseire.


1. Az USA 6. elnöke, John Quincy Adams az időjárási viszonyoktól függetlenül, minden reggel meztelenül fürdött a Potomac folyóban. Az anekdota szerint (amelynek igazságtartalma kétséges) Anne Royall újságírónő ellopta ruháit, és csak azután adta vissza, hogy válaszolt a kérdéseire.

2. Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzője úgy próbálta fokozni a kreativitását, hogy térdig érő hideg vízben áztatta a lábait.

3. Leonardo da Vinci nem volt a pihenés megszállottja. Négyóránként aludt 20-30 percet, így naponta összesen 2-3 órát töltött ágyban.

4. Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző minden nap fejen állással kezdte a napot.

5. Démoszthenész olyannyira komolya vette szónoki képességei csiszolását, hogy olykor hónapokon át csak feje egyik feléről nyíratta le a haját, hogy elmenjen a kedve a kimozdulástól, és így kényszerítse magát a gyakorlásra.

6. Friedrich Schiller német drámaíró folyamatosan rohadt almákat tartott az íróasztalán, mivel állítása szerint erre volt szüksége ahhoz, hogy írni tudjon. Barátja, Goethe nehezen viselte a szagokat.

7. A legendás meseíró, Hans Christian Andersen utazásai közben mindig hordott magánál egy kötelet, mivel folyamatosan attól félt, hogy szállodai szobájában tűz üt ki.

8. Marcel Proust gyakorlatilag az ágyban fekve írta meg Az eltűnt idő nyomában című művét. Délután 3-4 óra előtt általában fel sem kelt, ennek ellenére gyakran panaszkodott arra, hogy mennyire megerőlteti a munka.

9. II. Vilmos német császár annyira a lovaglás megszállottja volt, hogy még íróasztalánál is egy nyeregben ült.

10. A komoly mentális zavarokkal küzdő I. Ottó bajor király kijelentette, hogy a kredencében található szellemek azt tanácsolták neki, hogy egészsége megőrzése érdekében minden nap lőjön le egy parasztot. Amikor az uralkodó szokását észrevették, vaktölténnyel töltötték meg fegyvere tárát, az aznap lelőtt paraszt pedig megjátszotta, hogy meghal.

Forras : itt...

10 tény a Mediciekről



1. A Medici család a 15. és 18. század között meghatározó szerepet töltött be Firenze gazdasági, politikai és kulturális életében. A toszkán főváros a 15. században a Mediciek alatt vált a reneszánsz művészet és tudomány központjává.

2. A Mediciek ősei a feltételezések szerint orvosok lehettek. Vezetéknevük mellett erre utal az is, hogy gyerekeiknek előszeretettel adták a Cosimo nevet (Szent Kozma az orvosok egyik védőszentje).

3. A Mediciek a közhiedelemmel ellentétben nem a kamatokból, hanem a pénzváltásból és a pénz mozgatásának kockázatáért járó felárból gazdagodtak meg.

4. A Mediciek első nagy formátumú egyénisége, idősebb Cosimo de’ Medici (1389—1464) nem szeretett vagyonával hivalkodni, ezért ló helyett mindenhová öszvéren járt.

5. A Medici családban gyakoriak voltak a házasságtörések, de a törvénytelen gyerekeket nem taszították el maguktól. Carlo de’ Medici idősebb Cosimo és egy cserkesz rabszolganő fiaként futott be egyházi karriert.

6. Michelangelo 13 évesen bekerült a Lorenzo de’ Medici (1449—1492) által alapított festőiskolába, és tehetsége annyira megragadta Firenze urát, hogy az étkezéseken maga mellé ültette.

7. Az 1478-as, rivális Pazzi család által megrendelt merényletet, amelyet Lorenzo túlélt, két pap követte el, mivel a kegyetlen zsoldosvezér, Gian Battista de Montesecco nem volt hajlandó egy templomban gyilkolni.

8. Luther Mártont 1520-ban X. Leó pápa, vagyis Giovanni de’ Medici közösítette ki az egyházból.

9. Az 1500-as években a Medici család tagjai között – a D-vitamin-termelést kiváltó napsütés elől elzárkózó életmód következtében – gyakori volt az angolkóros megbetegedések száma.

10. Szakértők szerint a történelemben először Maso da San Friano 1560 körül, I. Cosimo de Mediciről készített festményén ábrázoltak először képen órát.

Forras : itt...

10 tény a fagylaltról



1. A fagylalt legkorábbi ősének tekinthető, ám inkább sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet több ezer évvel ezelőtt készítették Kínában.

2. A fagylalt az arabok és a perzsák közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba.

3. Az orvostudomány atyja, Hippokratész orvosságként ajánlotta a fagylaltot, mivel úgy vélte, élettel tölti meg a testnedveket.

4. Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként alkalmazta mézből, gyümölcsökből és borból készült fagylaltszerű italkészítményét.

5. Bár a kézzel készített fagylalttölcsért legkorábban egy 1825-ös francia szakácskönyvben dokumentálták, annak tömeggyártása csak 1918-ban kezdődött az USA-ban.

6. A 18. és a 19. század fordulóján Európában sokféle összetevőt kipróbáltak a fagylaltkészítéshez, mint például a cukrozott narancsvirágot, a reszelt sajtot, vagy a zsemlemorzsát.

7. I. Károly (1625-1649) angol király kedvenc fagylaltja receptjét államtitoknak minősítette.

8. Egy New York-i kereskedő feljegyzése szerint George Washington 1790 nyarán hatalmas összeget, mintegy 200 (mai árakon több ezer) dollárt költött fagylaltra.

9. Thomas Jefferson – aki franciaországi tartózkodása idején ismerkedett meg a fagylaltkészítéssel – elnöksége alatt szolgáltak fel először fagylaltot egy fogadáson a Fehér Házban.

10. Az első fagylaltgyárat Jacob Fussell alapította 1851-ben Baltimore-ban.

Forras : itt...

Padlófűtéses római kori házat tártak fel Törökországban


Padlófűtéses római-kori házat tártak fel Törökország déli részén, az ókori Piszidia városában. A ház nemcsak padlófűtéssel, hanem folyóvízzel és szennyvízelvezető rendszerrel is rendelkezett. 


A kétemeletes házban volt szauna és fürdő is, a padlót pedig kályha segítségével fűtötték - mondta el Mehmet Özhanli, a feltárás vezetője.

A kétezer négyzetméteres házat tavaly fedezték fel a Piszidia városában folyó feltárások alkalmával. A település a korai kereszténység egyik fontos központja volt. A régészek szerint az épületet i.e. 25-ben emelték, és tipikus anatóliai háznak tűnik - olvasható a Hürriyet török napilap angol nyelvű honlapján.

Özhanli szerint a városban való elhelyezkedése alapján a ház eredetileg egy gazdag vagy előkelő származású római tulajdona lehetett, és egészen a 11. századig használták. "Nincs több konkrét információnk, de tudjuk, hogy az épület több különböző civilizációból származó lakónak is otthont adott az évszázadok alatt" - mondta a régész.

A nyomok alapján úgy tűnik, hogy a házat egyszer felégették. A régészek a leégett réteg maradványai alatt keresztény témájú márványra festett képeket találtak, ami arra utalhat, hogy a házat leginkább a 4. században használták. Özhanli szerint a legvalószínűbb, hogy a házat a 8. századi arab betörések egyike alatt gyújthatták fel.

Forras : itt...

Az igazi Flintstones-város: ma is élnek a 9000 éves itáliai barlangokban



A dél-olaszországi Sassi di Matera városrészről úgy tartják, hogy a világ legrégebbi, folyamatosan lakott barlangvárosa. Az UNESCO által védett kis labirintusok, otthonok, lakások, templomok és lépcsők utánozhatatlan hangulata a világ minden tájáról vonzza a kíváncsi látogatókat, de a filmeseket is. Ám nem mindig volt ilyen idilli a helyzet.


Az Appennini-félsziget déli részén fekvő Basilicata régió egyik gyöngyszeme, Sassi de Matera városa az egyik legkorábbi, a kőkorszakban benépesült település, amely a mai napig lakott. Az ott lakók gyakran viccelődnek azzal, hogy a 9 ezer éves város egy-egy szeglete kísértetiesen hasonlít a népszerű, 1960-as évekbeli rajzfilmsorozat, a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki (eredeti címe: Flintstones) néhány „városképére”.


A mai Matera városhoz tartozó, az UNESCO által védett terület egy több tíz méter magas szurdok mellett fekszik, amelyet egy folyó vájt ki. Első ránézésre az idilli városka és a mesés táj harmonikus együttélése látható, azonban a helyiek elmondása szerint sokáig nem volt túl rózsás a helyzetük, s számos harcot kellett megvívniuk az elemekkel, illetve a hatóságokkal. Például a 20. század utolsó évtizedeiben még mindig nem volt bekötve a folyóvíz, a szennyvízelvezetés egyenesen középkori módszerrel volt megoldva, míg az elektromos áram is álom volt csupán.



Az elmúlt évezredek során az ott lakók valóságos labirintusokkal és helyes kis lépcsőkkel teletűzdelt járatokat faragtak ki a barlangrendszerből. Az első lakosok a karsztfelszín természetes barlangjaiban telepedtek meg, később véséssel bővítették a lakórészeket. A barlanglakásokat rendszerint dőlve vájták, annak érdekében, hogy a bejáraton át beszűrődő napfény annak legmélyebb pontjait is elérje. Az átalakítás, az újabb szobák, termek és lakások kialakítása még az elmúlt években is folytatódott, ugyanis helyet kellett biztosítani az egyre növekvő népességnek. A lakosok a káprázatos hangulatért és a kilátásért cserébe egykoron azt a tényt is feledni tudták, hogy az alapvető élelmiszereket áruló üzletek megközelíthetősége rendkívül nehézkes volt.



A barlangváros lakó még a 20. század elején is gyakran állataikkal együtt laktak otthonaikban, gyakori volt közöttük a különböző fertőzéses megbetegedések száma, a malária pedig kiemelkedő veszélyforrásnak számított. A második világháborút követően (főként az 1950-es években) Sassi di Matera legtöbb lakója vonakodva bár, de engedett az olasz hatóságok nyomásának és elhagyta málló otthonát, hogy a jóval modernebb Materában telepedjen le. Több tucatnyian azonban maradtak. Már számos kőkori otthon feküdt elhagyatva és elfeledve, amikor 1993-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a barlangvárost. Ennek hatására számos egykori lakó (illetve leszármazottaik) költöztek vissza az ősi hajlékba, az otthonok újra megteltek élettel, és a szállodák, igényes apartmanok és éttermek kialakítása után a turizmus is éreztette jótékony hatását: kíváncsi turisták ezrei lepték el a több mint háromezer lakásból és több tucatnyi templomból álló helyszínt.


Nem véletlen, hogy a filmszakma is felfedezte a festői barlangok semmihez sem hasonlítható hangulatát. Számos filmrészletet, többek között az 1964-es Máté evangéliuma vagy a 2004-es Passió egyes jeleneteit is Sassi di Materában forgatták.



Forras : itt...

2016. május 6., péntek

Mennyire volt romlott méregkeverő Lucrezia Borgia ?


A romantikus legendák szerint a 39 évet élt Lucrezia Borgiának rengeteg szeretője volt, akik közül többet megölt üreges gyűrűjében tárolt mérgeivel.
 Valójában semmi bizonyíték nincs arra, hogy Lucrezia bárkinek is ártott volna rövid élete során, a körülötte kavargó intrikák apja és bátyja nevéhez fűződtek.


Az igazi Lucrezia egy vatikáni zárdában nevelkedett, ahol komoly klasszikus műveltségre tett szert. Tizenhárom éves korában összeházasították a huszonhat éves Giovanni Sforzával, aki azonban rendszeresen megcsalta. Miután Lucrezia apjának, a pápának már nem volt szüksége a Sforzák támogatására, a frigy is értékét veszítette. Mivel Lucrezia férje attól tartott, hogy meggyilkolják, feleségét hátrahagyva elmenekült Rómából. A család azonban nem akart botrányt, ezért rábeszélték Giovannit, nyilvánítsa impotensnek magát, s ezzel a házasságot felbonthatták. A megcsúfolt ex-férj ezután arról kezdett beszélni, hogy Lucrezia nem csak a bátyjával, hanem apjával is rendszeresen lefekszik.

Pedig Lucrezia egy kolostorban élt már ekkoriban, ahol beleszeretett apja küldöncébe, és teherbe is esett tőle. A felháborodott és féltékeny fivér azonban leszúrta a spanyol nemest, és Lucreziát 1498-ban hozzáadták Aragóniai Alfonzhoz, akivel két boldog évet töltött. Az após és sógor intrikái azonban őt is elérték, és Aragóniai Alfonzot 1500 augusztusában megfojtva találták az ágyában. Lucrezia össze volt törve férje halála miatt, és kijelentette, nem házasodik többé, mert férjeit “üldözi a balsors”. Végül 1501-ben mégis új házasságot kellett kötnie, ezúttal Ferrara hercegének fiával.


Ferrarában erkölcsesen viselkedett, művészeket támogatott, és mindenben kiállt férje mellett. Harmincas éveiben vallásossága elmélyült, kórházakat látogatott, naponta többször imádkozott magánkápolnájában. Halála előtt két nappal levélben kérte X. Leó pápától bűnei megbocsátását, és amikor lehunyta szemét, egész Ferrara meggyászolta – írja Hahner.

Forras : itt...

Johanna, a női pápa története


Képes egy nő átverni az egész világot? Ha igen, számít-e, hogy a jó ügy érdekében tette? Csaló vagy szent volt az az asszony, aki férfiruhába bújva, a világ egyik legnagyobb vallási trónjára ült puszta jó szándékból? Johanna, az álruhás női pápa története csupán egyházellenes propaganda vagy szent igazság?

Johanna 820 körül, a mai Németország területén található Mainzban született egy szerzetes törvénytelen gyermekeként. A kislány kivételes értelmi képességével már egészen fiatalon kitűnt a többi gyerek közül. Csakhamar megtanult írni és olvasni, amit még a legtöbb felnőtt sem mondhatott el magáról abban az időben. Hihetetlen adottságait egy kolostorban kamatoztatta, ahová egyes fennmaradt legendák szerint szerzetes szerelmével érkezett, akivel a kolostorban kerestek oltalmat. Más történetek szerint Johanna csupán azért vonult kolostorba, mert apja ezt kívánta.


A két verzió egy ponton találkozik: mivel akkoriban a nőknek a tanulás kiváltsága nem adatott meg, a lány már a kolostori tartózkodása idején férfiruhába bújt, és Johannes Anglicus, azaz Angliai János néven, férfiként élte mindennapjait. Nappal az elméjét pallérozta, éjjel viszont szerelmével foglalkozott, így hamarjában kitudódott a nagy titok a nőies Jánosról. Megtorlástól félve a szerelmesek elhagyták a kolostort, és Athénba menekültek, ahol zarándokoknak adták ki magukat, szabadidejükben pedig a görög irodalmat tanulmányozták. Legalábbis így szól az egyik verzió. A kevésbé kalandos és romantikus források viszont arról számolnak be, hogy Johanna pusztán azért ment Athénba, mert magasabb szinten kívánta folytatni tanulmányait, természetesen továbbra is férfiként, egyéb alternatíva hiányában.

Gondoljunk azért bele, hogy azokról az időkről beszélünk, amikor magyar őseink még csak a honfoglalást tervezgették. Jó régi história ez. Visszatérve hősnőnkre: a történet a romantikus nyelvek szerint úgy folytatódott, hogy Johanna szerelme meghalt, így a magára maradt nő Rómába ment, hogy ott tartson előadásokat ekkorra már igencsak gazdag tudásából és tapasztalataiból merítve. Mindezt tette természetesen Jánosként. Ékesszólásának, kifogástalan teológiai érvelésének és bölcs meglátásainak csakhamar híre ment a pápai udvarban, ahol szívesen látták a kivételes képességű férfit. Johanna élvezte, hogy figyelnek rá, elfogadják a véleményét, amire, ismétlem, alacsony származású nőként esélye sem lett volna.


Hamarosan ismerősen mozgott a főúri körökben, véleményét minden esetben kikérték. Kisvártatva meg is választották bíborosnak, hiszen senki sem sejtette, hogy nagyra tartott Jánosuk komoly titkot őriz. IV. Leó pápa halála után, 854-ben egyhangúan őt választották utódul. Johanna tehát pápa lett: VIII. János néven két éven, öt hónapon és négy napon át birtokolta a címet. Nem tudni, mi lett volna akkor, ha nem szeret bele egy hozzá közelálló tanácsadójába, aki valószínűleg kiszimatolta az igazságot. Johanna tehát felfedte előtte a legnagyobb pápai titkot, majd ágyába vonta. Terhes lett, és ez vezetett a végzetes lebukáshoz. A díszes pápai öltözet alatt nem látszódott a gömbölyödő pocak, így a terhességét sikerülhetett volna akár titokban is tartani, a sors azonban ellene játszott.

Feljegyzések szerint ekkoriban igen sok furcsaság és természeti katasztrófa sújtotta Európát. Franciaországban véres eső hullott, Olaszországban egyik földrengés követte a másikat és sáskainvázió pusztított. Az emberek Johanna pápához fordultak kegyelemért, mert attól féltek, eljött a világvége. Tömegével járultak az utcára, és már messziről éljeneztek, amikor VIII. János pápa kilépett a Szent Péter-bazilikából és az utcai körmenet élére állt. Amint azonban a Via Sacra keskeny sikátorhoz értek, őszentsége hirtelen elfehéredett, összeesett, és a mozdulatlanságig döbbent tömeg szeme láttára megszülte gyermekét. Ha ennek csak a fele is igaz, képzelem, milyen arcot vághattak az emberek. Megtudni, hogy a pápa egy nő, ráadásul így! Egészen elképesztő.


A történet itt ismét kettéválik. Egyes feljegyzések azt bizonyítják, hogy a felbőszült tömeg annyira megbotránkozott ezen az égbekiáltó szentségtörésen, hogy ott helyben agyonverte Johannát a kisbabájával együtt, sőt, később az apát is megölték úgy, hogy egy ló farkához kötötték. A némileg nyugtatóbb verzió szerint Johannát azonnal száműzték egy kolostorba, a gyerek pedig felnőttként püspök lett. Más teória azt állítja, hogy mind a ketten meghaltak a szülés közben, természetes okokból kifolyólag, a nép pedig azonnal el is temette őket. Hivatalos álláspont a történtekről a mai napig nincs, tekintve, hogy az egész históriáról megoszlanak a vélemények. A tudományos kutatások, a teológusok vizsgálatai és az egyház is váltig állítja, hogy női pápa márpedig nem létezett soha, csupán mese az egész. Ennek ellenére megdöbbentő történelmi bizonyítékok szolgálnak alapul azoknak, akik hinni szeretnének a női pápa létezésében.

Itt van mindjárt egy sor írásos emlék különböző krónikákból. A Pápák krónikájában például ezt olvasni: "A.D. 854 Lotharii 14, Johanna, egy asszony, Leó utódja, 2 év 5 hónap és 4 nap a hivatalban". Vagy itt van 1247-ből Martinus Polonus krónikájának bejegyzése, ami meglehetősen alaposan körülírja a történetet, a legapróbb részletekig: "Ez után a Leó után uralkodott Johannes Anglicus Mainzból, 2 év 5 hónap 4 nap (...) Ez a Johannes, mint megbizonyosodunk, egy nő volt, aki (...) különböző tudományágakban oly módon tündökölt, hogy senkihez nem volt mérhető. (...) Pápaként egy bizalmasa teherbe ejtette. A születés időpontjáról mit sem tudva megszül, amikor a Szent Péterből [a mai székesegyház elődjére utalhat] a Lateránba tartott, egy szűk utcácskában a Colosseum és a Szent Kelemen templom között, és halála után, mint mondják, itt lelt örök nyugodalmat." Ezeken túl több bejegyzést találni még, ami Johannára utal. Van olyan krónika, ahová csak ennyit írtak megjegyzésként: "Ez a bejegyzés nem számít. Egy nő volt." Az írott emlékeken túl számtalan képen látni Johannát, többnyire abban a pillanatban, amikor éppen életet ad a sikátorban gyermekének.


A kézzel fogható tárgyi bizonyítékok közül a legfurcsább a Szent János-bazilikában található "Sella stercoraria", azaz a pápai trón egy nagy lyukkal a közepén. A történetben hinni akarók szerint a lyukas trón funkciója az volt, hogy megvizsgálhassák az új pápa alfelét, hogy az egyházat ért blama után minden kétséget kizáróan megállapíthassák: az illető valóban férfi. A pápát megkérték, hogy foglaljon helyet a széken, egy segédlelkész pedig szemügyre vette a dolgokat. Megállapította, hogy pápájuk nem kasztrált, nincs körülmetélve, és hát, hogy van-e neki mindene, ami szükségeltetik. Ha a látottakkal elégedett volt, a "Mas nobis nominus est" felkiáltással örvendeztette meg a kint várakozókat. Ez annyit tesz: A választottunk férfi!

A Johanna létezésében kétkedők számára is van magyarázat magyarázat a lyukas székre: egy egyszerű közfürdő tartozéka lehetett. Hogy ott milyen funkciót töltött be, azt sajnos nem tudom, de felettébb érdekelne. A hívők számára bizonyíték még az az anya-gyermek szobor, ami a Via Sacra kis utcáján látható a mai napig pontosan ott, ahol a legenda szerint Johanna megszülte gyermekét. Az egyház egyébként körmeneteiből azóta is kihagyja ezt a helyet, sőt, jó messzire elkerülik. Akkor tehát valami csak van a dologban. A turisták viszont előszeretettel ostromolják a legenda helyszínét.

Napjainkban a tudomány, az egyház, sőt még a történelem is teljességgel elveti a női pápa létezését. Ennek ellenére számtalan tudományos írás, film, könyv, regény, színdarab született a botrányos esetről, ami, ha belegondolunk, nem is olyan botrányos. Johanna művelt nő volt, aki kiválóan betöltötte tisztjét, és míg ki nem derült , senkinek semmi baja nem volt pápaságával. Egy okos, bátor, ambiciózus asszony volt csupán, aki többre vágyott? Vagy lehet nem is létezett? Mindenki döntse el maga.

Forras : itt...