2015. július 22., szerda

Itt őrzik az igazi Mikulás ereklyéit


Az igazi Mikulás, Szent Miklós ereklyéi a dél-olaszországi Bari gyönyörű bazilikájában találhatók.




1087-ben a szaracénok el akarták lopni a törökországi Myrában őrzött Szent Miklós ereklyéket. A bari kereskedőknek sikerült megelőzniük őket, és maguk orozták el a szent földi maradványait. A pugliai román építészeti stílus legszebb emlékét, a San Nicola székesegyházat 1087-1197 között az ereklyék őrzésére emelték. Bari az ereklyéknek köszönhetően a középkor egyik jelentős zarándokhelyévé nőtte ki magát.




A bazilika történelmének magyar vonatkozása is van. Itt őrizik azt az ereklyetartót, amit Nagy Lajos király adományozott a templomnak, amikor 1350. május 8-án (miután rövid ostrom után elfoglalta a várost) látogatást tett a templomban, hogy Szent Miklós koporsójánál köszönetet mondjon az Adriai-tengeren való sikeres átkelésért.



Bariban Szent Miklós napját minden év májusának elején ünneplik, színes felvonulásokkal emlékeznek egy négynapos ünnep keretében.


Szent Miklós (Nikolaosz) 270 körül született a kis-ázsiai Patarában. Szüleit korán elvesztette, vagyonukat megkeresztelkedése után szétosztotta. A hívők égi jelre választották meg Myra (a mai törökországi Demre) püspökévé. A keresztényüldözés idején börtönbe vetették, kiszabadulva részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. A jótékonykodásáról ismert Miklós, akit már életében szentnek tartottak, 343. december 6-án halt meg.



Csodatettei között említik, hogy viharban megmentette egy vízbe esett tengerész életét. Más alkalommal leleplezte azt a hentest, aki a várost sújtó éhínség idején három kisgyermeket ölt meg, hogy kimérje húsukat, sőt fel is támasztotta a fiúkat.



Leghíresebb legendája szerint élt Myrában egy szegény ember, aki hozomány híján nem tudta férjhez adni három leányát. A püspöknek fülébe jutott a dolog, de túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Éjszaka dobott be három erszényt az apának, így a lányok megmenekültek attól, hogy örömlánynak adják el őket. Innen származik az ajándékozás hagyománya.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése