2015. július 23., csütörtök

Hétköznapi illemtan



Nap mint nap adódhatnak olyan helyzetek, amelyekben nem igazán tudjuk, hogyan illik viselkedni. Legtöbbször fogalmunk sincs arról, hogy vajon virágcsokorral induljunk-e el a vacsorameghívásra, és levegyük-e a cipőt a vendégségben. Hányszor fordult már elő velünk, hogy nem tudtuk, kezet fogjunk vagy csak köszönjünk, ha találkozunk például a munkatársunkkal. Aki megfogadja Görög Ibolya protokollszakértő tanácsait, biztosan nem érzi majd magát kínosan.

1. Le kell venniük a cipőt a vendégeknek?
A lakás van értem, és nem én a lakásért. A vendégeket nem illik megkérni, hogy vegyék le a cipőjüket. Ha én valahol látom a sok vendégpapucsot sorba rakva, direkt továbbmegyek
em piszkos a cipőm, bemehetek, ugye” mondattal. Nyilván, ahol kisgyerek mászik a szőnyegen, ott nem járkálunk utcai cipőben.

2. Vigyünk virágot a vendéglátónak?
A házigazda feleségének vagy női házigazdának illik virágot vinni. Ráadásul még nemesebb a gesztus, ha előre küldjük névjegyünkkel. Ha kézben adjuk át a virágot, az ne legyen papírban és celofánban sem! Az alul körbe papírozott csokor ma már divat és szép is.

3. Fel kell hívnunk a házigazda figyelmét a diétánkra?
Ha vacsorára hívnak, előre kell szólnunk, ha valamilyen előírásszerű diétát tartunk (vegetáriánus, lisztérzékeny). Ott viszont már nem hivatkozhatunk az étkezési előírásunkra. Nincs mese, a kész ételekből kell válogatnunk.

4. Muszáj mondanunk a vacsora után, hogy ízlett az étel?
Igen, az ételt dicsérni illik, szapulni nem szabad. És az sem jó, ha én ezt jobban csinálom” mondattal kezdjük a kritikát. Értékelni kell az ebédet vagy a vacsorát.

5. Munkaidő után fel kell vennünk a telefont, ha a főnök hív?
Ha a készülékünk céges, akkor igen, fel kell vennünk a mobiltelefont. De este nyolc óra után már nem illik senkit hívni. Mivel a mobiltelefon kikapcsolható, védhetjük magunkat. A másik oldalról: ha valakit éjjel tizenegykor hívunk a mobilján, és ő felveszi, akkor nem kell elnézést kérnünk. Miért nem kapcsolta ki?

6. Szabad megszólítás nélkül mailt küldeni?
Ha nem tudom, kinek írok - ügyfélszolgálat, infópult stb.-, akkor kezdjük azzal, hogy jó napot kívánok!”.

7. E-mailben illik részvétet nyilvánítani?
Nem. Azt személyesen illik, vagy ha minden kötél szakad, telefonon. Esetleg dísztáviratban.

8. Bevihetjük a közös irodába az ételt az íróasztalunkhoz?
Nem illendő a közös irodában ebédelni. Az íróasztal maga a munkahely, ott nem illik enni. Erre van a kiskonyha, büfé vagy bármilyen más megoldás.

9. Megfoghatjuk beszélgetés közben a kollégánk karját?
Nem. Az úgynevezett intim” zónába - ez félméteres buborék körülöttünk - nem illik belelépni, belenyúlni. Ha vigasztalni akarom, akkor előbb a szemébe nézek, kedves szavakat mondok neki, azután fogom meg a karját, vállát.

10. Megmondhatjuk a kollégánknak, ha testszaga van?
Nagyon kínos ügy. Vegyünk inkább ajándékba neki egy dezodort. A munkatársunk ebből a célzásból érthet.

11. Repetázhatunk az állófogadáson?
Az állófogadás büféasztalánál lehet repetázni, ahányszor akarunk. De nem úgy, hogy a többieket félrelököm, és felpúpozom a tányéromra a teljes kínálatot!

12. Adhatunk gúnynevet főnökként a kollégáknak?
A gúnynév sértő, vigyázni kell, hogy mikor mondjuk. Előbb-utóbb úgyis a fülébe jut az illetőnek. A becenévvé szelídült gúnynév baráti, bizalmas, ezért a főnök-beosztott viszonyban nem nagyon ajánlatos.

13. Átlátszódhat a melltartó a blúzon?
Azonos színű fehérnemű áttetszhet. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen, tehát egy fekete tüllblúzon keresztül nem szerencsés, ha átlátszik a hófehér csipke melltartó.

14. Illik-e előreengedni az idős embereket a hipermarket pénztáránál?
A pénztárban mindenki saját joga szerint áll sorba. Ha van annyi időnk, hogy a terhes nőt vagy az idős embert előreengedjük, tegyük meg, de nem kötelező. Ha valaki úgy érzi, hogy tényleg rosszul van, akkor kérdezze meg az előtte állókat, hogy odamehet-e. Erre viszont illik igent mondani.

15. Elég egy "jó napot!”, vagy kezet kell fogni?
A köszönés bizony kötelező. A kézfogás már nem. Ám ha valaki kezet nyújt, azt el kell fogadni.

16. Muszáj előre köszönnünk az utált szomszédunknak?
Igen, nem maradhat el. Sokan elszoktak ma már a köszönéstől. Minél kedvesebben tesszük, a szomszéd annál idegesebb lesz. A köszönés egyébként nemcsak a "jó napot”, hanem a "jó napot kívánok”.

17. Megmondjuk a kolléganőnknek, hogy elkenődött a szemfestéke?
Igen, mindenkinek meg lehet mondani mindent (kivéve a testszagot). Tegyük ezt négyszemközt és diszkréten.

Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése