2015. július 24., péntek

Camilla Parker: a herceg szívének királynője


Charles walesi herceget férfiak milliói irigyelték, hiszen első felesége a világ egyik legszebbnek tartott asszonya volt. A herceg szívének királynőjét azonban nem Dianának, hanem Camillának hívták. Ha az évszázad esküvője nem is, de az évszázad románca és a 2005-ös év esküvője biztosan az övék. Nagy-Britannia egykor legmegvetetebb asszonyából mára köztiszteletben álló hercegnő, boldog feleség, nagymama és édes mostoha lett.



Egy jó házból való lázadó úrilány

Camilla Rosemary Shand Bruce Shand őrnagy és Rosemary Cubitt grófnő kisebbik lánya 1947. július 17-én született. A családban és a baráti körben csak Millának becézett, konvenciókra fittyet hányó, temperamentumos, sportos barna lány hamar népszerű lett a londoni elit körében. Miután befejezte tanulmányait Anglia, Franciaország és Svájc legelőkelőbb iskoláiban, néhány évet Európában töltött, majd Londonba visszatérvén egy hírneves dekoratőr cégnek dolgozott. Kiváló lovasként és vadászként rengeteg lovaspólómeccsen és vadászaton vett részt.



Amilyen a dédnagymama, olyan a dédunoka

Camilla egy lovaspólómeccsen találkozott először Charles herceggel (aki szintén rajongott ezért a sportért) 1970-ben. A szókimondó Camilla ekkor sem kerülgette a forró kását, és a következő kérdést szegezte a hercegnek: "Az én dédnagyanyám (Alice Edmondstone Keppel ) és a te ük-nagyapád (Edward VII) szeretők voltak, miért ne lehetnénk azok mi is?". Így történt, hogy kezdetét vette az évszázad leghosszabb és sokáig legtitkosabb románca.

Charles már ekkoriban feleségül akarta venni Camillát, de az udvar és az évszázados hagyományok boldogságuk útjába álltak. Az ártatlannak és szűziesnek legnagyobb jóindulattal sem nevezhető lányt nem tartották sem megfelelőnek, sem méltónak a walesi hercegnő szerepére, így aztán a pár szakított.



A boldogtalan igen

A kiábrándult Camilla hamarosan férjhez ment egy régi udvarlójához Andrew Parker Bowles-hoz, akinek két gyermeket szült: egy fiút Tom-ot, és egy kislányt Laurát.Házassága azonban sosem volt boldog: Parker-Bowles már a kezdetektől megcsalta asszonyát.

Camillát ez a legkevésbé sem zavarta, márcsak azért sem, mert hamarosan újból Charles életének része lett. Olyannyira, hogy Charles az ő jóváhagyásával választotta ki leendő feleségét. Az ekkor még naiv és tapasztalatlan Diana Spencer mindenben a tökéletes ellentéte volt Camillának.



Veszedelmes viszonyok

Diana hercegnő előtt sem maradt sokáig titokban az, hogy a rejtélyes "Gladys" aki a férjét "Fred"-nek hívta, ajándékokat és leveleket küldött neki valójában nem más, mint az egykori barátnő, Camilla. Diana álmai összeomlottak, és nem maradt el a két szerelmes , erős akaratú asszony között a konfrontáció sem. Diana egy születésnapi partin arra kérte Camillát, szűnjön meg annak a bizonyos harmadiknak lenni a házasságában. "Mindent elértél amit csak akartál, hercegnő vagy és két gyönyörű gyermeked van. Mit akarsz még?" kérdezte Camilla.

"A férjemet." válaszolta Diana, aki ezek után családi és baráti körben csak " Rottweiler"-ként emlegette vetélytársnőjét.

Bármilyen szép és fiatal is volt Diana, Camillával Charles igazi szerelmével szemben csak vesztes lehetett. A herceg maga jelentette ki, hogy Camillával való kapcsolata "nem lehet alku tárgya."

A kétségbeesett hercegnő sokáig mindent megpróbált, nem riadt vissza még az öngyilkossági kísérletektől sem hogy megmentse házasságát, de hiába.



Camillagate és Dianagate

A két boldogtalan házasságnak a Camillagate és Dianagate néven elhíresült botrányok adták meg a kegyelemdöfést. A bulvárlapok világszerte nyilvánosságra hozták Charles és Camilla egyik sikamlós telefonbeszélgetését.

A megcsalt Diana "ha te így, én is így" alapon nem maradt Charles adósa: előbb testőrével, a szintén rejtélyes körülmények között elhunyt Barry Mannakee-vel, majd James Hewitt lovaskapitánnyal folytatott szerelmi viszonyt.

A trónörököspár sorozatos szerelmi botrányai már a monarchia jövőjét és létét fenyegették, így a királynő elrendelte legidősebb fia és menye válását. Időközben Camilla házassága is felbomlott, Andrew Parker Bowles pedig feleségül vette élettársát, Rosemary Pittmant.



Újra menyasszony

Diana hercegnő halálát követően Camilla jobbnak látta, ha visszavonul a közélettől és a nyilvános szerepléstől, hiszen sokan őt (is) hibáztatták a hercegnő boldogtalanságáért és haláláért.Az egyik boltban néhány felbőszült alattvaló zsemlékkel dobálta meg a lenézett és közutálatnak örvendő asszonyt.

Az igaz szerelemnek azonban a nép nemtetszése sem vethetett véget: 2005.február 10-én a Buckingham Palota hivatalosan is bejelentette Camilla és Charles eljegyzését, és 2005. április 8-ra kitűzött esküvőjét. Történelmi bejelentés volt ez, hiszen Charles nagybátyjának, VIII. Edward-nak még nem is olyan régen a trónról kellett lemondania azért, hogy elvehesse az elvált Wallis Walford Simpsont.

Ekkora már a közhangulat is megnyugodott, a nép megbékélt Charles-szal és Camillával.

A jegyespár a legnagyobb támogatást William és Harry hercegektől kapta, akik igy vélekedtek az eljegyzésről: "Mindketten nagyon örülünk Édesapánk és Camilla boldogságának, és sok szerencsét kívánunk nekik a jövőre nézve." A hercegek már korábban is jó barátságban voltak leendő mostohatestvéreikkel, Tommal és Laurával, most hasonló barátsággal közeledtek Camilla felé is. A két herceg hamar megszerette a nyílt és kedves asszonyt, aki a valóságban semmiképp sem az a goromba és morcos boszorkány volt, akinek az emberek hitték, vagy beállították.



Holtomiglan-holtodiglan

Az esküvőt II. János-Pál pápa halála és temetése miatt az eredeti időpontról egy nappal későbbre tették át. A Guildhall-ban tartott polgári esküvőn csak a menyasszony és a vőlegény gyermekei vettek részt, a királynő és Philip herceg nem. Camilla esküvői ruháit Antonia Robinson és Anna Valentine divattervezők készítették. A polgári esküvőn Camilla elegáns krémszínű kosztümöt, fátyol helyett pedig Philip Treacy divatos kalapkreációját viselte.Az esküvői tanúk William herceg és mostohabátyja Tom Parker-Bowles voltak. A Saint George kápolnában tartott egyházi esküvőn már az urakodó pár is részt vett. Camilla hosszú szürkéskék selyemruhában, fején érdekes megoldású tollakkal díszített Treacy kalapban, kezében színes virágcsokorral 33 év várakozás után mondta ki végre a boldogító igent. Charles herceg ezúttal hagyomás skót népviseletbe öltözött. A szertartást Dr.Rowan Williams, Canterbury érseke celebrálta. Ő Királyi Fenségeik a walesi herceg és a cornwalli hercegnő Balmoralba, Skóciába utaztak nászútra.

Amennyiben az elgondolás, hogy a tartós szerelem és a hit többet ér mindenféle tündérmeséből kiemelt látszatnál helyes, akkor ez az esküvő is tündérmesébe illő volt a maga visszafogott és elegáns módján.



Videó Camilla és Charles esküvőjéről (angolul, forrás: YouTube.com)


Camilla, -akárcsak Diana-rengeteget jótékonykodik, méltósággal és kedvesen látja el hercegnői feladatait, szeretettel, gonddal és megértéssel egyengeti saját gyermekei és két mostohafia sorsát.Sohasem Diana helyébe akar lépni, hanem saját kötelességét végzi csupán.Mostohafiai az édesanyjuk emlékére rendezett koncertre is meghívták, ő ezt azonban tapintatosan visszautasította, hiszen az est nem róla szólt.

Ma már nincs olyan ember az alattvalók között aki azt mondaná, hogy ez a figyelemre méltó asszony nem megérdemelten találta meg a késői boldogságot.

 Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése