2015. június 4., csütörtök

Egzotikusabb gyümölcsök


Durián





A durián egy egyedi trópusi gyümölcs. „Ázsia gyümölcskirályaként" is emlegetik. Erős illatáról és egyedi, borszerű ízéről hírhedt. Egyesek szerint a szaga leginkább egy bűzös borzéhoz hasonlít. Sokan azért kedvelik, mert azt gondolják, hogy a durián segít megőrizni a fiatalságot, mások viszont, különös szagának köszönhetően, kifejezetten utálják. Ez a gyümölcs elérheti a 3 kilogrammos súlyt, és akár 30 centiméter nagyra is megnőhet. Fő termelője Tájföld és a Fülöp-szigetek.

Langszat



A langszat elnevezésű egzotikus gyümölcs Nyugat-Malajziában őshonos, mégis leginkább a Fülöp-szigeteken, Vietnámban, Thaiföldön és Indiában a legelterjedtebb. Ez egy tojás formájú, khakiszínű gyümölcs. Ennek a fehér, kemény, áttetsző és lédús gyümölcsnek az íze lehet erősen édes, de akár elviselhetetlenül savanyú is. A magok íze visszataszító és borzasztóan keserű.

 Cukoralma


A cukoralma Tájföld egyik legkedveltebb gyümölcse. Maga a gyümölcs puha és krémesen húsos, kívülről pedig egyenetlen felületű, zöld héj fedi. A cukoralmát könnyű felroppantani, rengeteg magja van és édes ízébe néha mentás vagy sodószerű aroma is keveredik. A cukoralmát legelőször a spanyolok kezdték el használni 1590-ben, és valószínűleg ők hordták át a trópusi gyümölcs magvait a Fülöp-szigetekre.

 Guava



A guava gyümölcsfák szeretik más fák társaságát. Magas A- és C vitamin, valamint diétás rost és Omega 3 tartalmának köszönhetően pedig szuper-gyümölcsnek is nevezik. A guava illata rendkívül erős és orrfacsaró, sok apró magot tartalmaz, de ennek ellenére fogyasztható. Közép-Amerikában, Mexikóban őshonos. A Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb gyümölcse.

Sárkánygyümölcs



A sárkánygyümölcsöt „az éjszaka királynőjének" is nevezik, mivel éjjel virágzik. Ez a kivételesen szép gyümölcs Amerikában őshonos, és eredetileg egy kaktusznak a termése. Hosszúsága körülbelül 15 centiméter, színe világos vörös, vékony bőrét pedig zöldes, hegyes pikkelyek borítják, amelyek a sárkányok bőrére emlékeztetnek.

Három fajtája van: sárga-, fehér- és a közismert vörös húsú; mind a három változata lédús, tápanyagban gazdag, ezen kívül diétás rostokat és ásványi anyagokat, valamint C vitamint tartalmaz; valójában a kivi fehér változata, csak magasabb a víztartalma. Gyümölcsét shake-ek és hűsítő italok elkészítéséhez használják, virága pedig salátaként és zöldségként fogyasztható. Néhány tudós a virágot ápolási termékek és parfümök készítéséhez is használta.

Rambután



A rambután egy Malajziában őshonos, csodálatos, tápanyagban gazdag, ízletes gyümölcs, amely nagyon hasonlít a vele egy családba tartozó licsire. A Malajzián kívül élők, egzotikus gyümölcsként tartják számon. A rambután külseje „szőrös" megjelenésű, halvány vörös színe sárgás-zölddel keveredik, fehér, gyöngyszerű belseje pedig rendkívül édes.

Zapotilla


A zapotilla az egyik legérdekesebb trópusi gyümölcs, amely Mexikóban őshonos, de a Fülöp-szigetekre is betelepítették. A zapotilla tojás alakú gyümölcs, színe barna, íze pedig leginkább a gumicukoréhoz vagy karamelláéhoz hasonlít. Érett állapotban a legfinomabb, amikor a húsa lédús és kásás.

Szandolfa


A szandolfa Malajziában őshonos, és a Fülöp-szigeteken élő gyermekek egyik kedvenc gyümölcse. Bár éretlen állapotban nagyon kellemetlen az íze, érés után rendkívül édes, ezért sokan lekvárt készítenek belőle. A gyümölcs körülbelül akkora, mint egy narancs, sárga színű, és három-négy magot tartalmaz.

Édes tamarindusz


Az édes tamarindusz egy sötétbarna, hüvelyes gyümölcs, mely szinte Thaiföld egész területén megtalálható, a Fülöp szigeteken pedig az egyik legkisebb tamarinduszfaj lelhető fel. Héja nagyon törékeny, és érett állapotban olyan, akár egy ragacsos paszta.

Rózsaalma



A rózsaalma, amely Délkelet-Amerikában őshonos, az egyik legegzotikusabb és legérdekesebb gyümölcs, mert íze és illata a rózsavízhez hasonlít. A héja viaszos és vékony, míg maga a gyümölcs ropogós, omlós és nagyon ízletes.

Maracuja


A kissé tojás alakú, lila, piros vagy sárga színű maracuja hihetetlenül gazdag A- és C-vitaminban, rostokban és káliumban, ráadásul egy egész gyümölcs nem tartalmaz többet 16 kalóriánál! Olyan íze van, mint a guavának, csak kicsit savanykásabb. Vágd ketté és kanalazd ki finom magjait, de akár joghurttal is fogyaszthatod. Gyümölcssalátában is isteni, de húsokhoz is ízletes. Ha pedig turmixolod, koktélokban vagy szószként is fogyaszthatod.

Csillaggyümölcs, avagy Carambola


Egy fényes, aranysárga gyümölcs, aminek olyan íze van, mintha a citrusokat almával és szilvával kevernénk. Savanykás, de csak 40 kalóriát tartalmaz - és rengeteg C-vitamin van benne! Mosd meg, szeleteld fel, majd edd meg a csillag alakú szeleteket. Nem kell kimagvazni vagy meghámozni, úgy finom, ahogy van. Nagyon finom salátákban, de köretként és magában is megállja a helyét. Igen savas gyümölcs, tehát gyomorproblémákkal küzdőknek nem ajánljuk!

Acai


Ez egy pici, kerek, sötét gyümölcs, ami körülbelül akkora, mint egy áfonya, csak belül nagy magja van. Az íze a csokiéhoz és bogyós gyümölcsökéhez hasonlít. Leginkább italként és jeges italként fogyasztják, vagy megszárítva és más gyümölcsökkel keverve. Szuperételnek is nevezik, hiszen antioxidánsokban gazdag és még rengeteg egészséges tulajdonsága van.

 Mangó


Főleg Északkelet-Ázsiában jellemző, tojás alakú gyümölcs, aminek a színe a zöldtől kezdve a sárgán át a pirosig terjed. Rengeteg antioxidánst tartalmaznak, valamint A- és C-vitaminokat, káliumot és rostot, emellett igazán finomak is! Csak hámozd meg, vágd ki a magjait, és élvezd az édes, trópusi ízt! Frissen, fagyasztva vagy akár szárítva is kiváló csemege, érdemes kipróbálnod!

Papaya



Egy nagy, körte alakú gyümölcsről van szó, ami Közép-Amerikában honos, és húsa olyan lágy, mint a vaj. Bár általában 118 kalóriát tartalmaz, rendkívül sok C-vitamint és káliumot is találhatunk benne. Frissen vagy sütve is finom, és sokat dob rajta, hogyha meglocsold egy kis citromlével.

Gránátalma


Ez a gyönyörű gyümölcs igen népszerű, így valószínűleg már hallottál róla. Akkora a mérete, mint egy almának, sötétpiros és kristályosan csillogó magvak vannak a közepében. Csak ezeket a magokat szabad fogyasztani! Édesek és ropogósak, és turmixolva is nagyon finomak. Fogyaszthatod magában, más gyümölcsökkel, esetleg joghurttal, mindenhogy igen finom desszert. Egy fél szelet úgy 80 kalória, tehát még a súlyodért sem kell aggódnod!


Kiwi


Ez az igen ismert barna és szőrös borítású, zöld húsú gyümölcs kiváló frissítő. Csak 70 kalóriát tartalmaz, sok rost van benne, valamint kétszer annyi C-vitamin, mint egy narancsban! Hámozd meg, majd élvezd az ízét. Salátában, italokban, joghurtokban is igen finom!

Guava




Nedves, édes és finom, olyan íze van, mintha ötvöznénk az epret a körtével. Lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy piros, de mindig apró magokkal van „bélelve”. Kerek vagy ovális alakú, kicsi gyümölcs, amiben sok C-vitamin van. Emellett találhatunk benne rengeteg rostot és A-vitamint. Frissen, italokban, de még lekvárban is kiváló, érdemes megkóstolnod!


Cukoralma


Amerika trópusi részén őshonos, de Pakisztánban, Indiában és a Fülöp-szigeteken is terem. A gyümölcs fenyőtobozra hasonlít, de annál jóval nagyobb, nagyjából tíz centiméter átmérőjű. A kemény héj alatt a fehéres színű illatos hús íze pudingra emlékeztet.

 Szentdomingói barackfa


Dél-Amerikában őshonos örökzöld, Floridában és Hawaiion is megtalálható, de Dél-Afrikába és Délkelet-Ázsiába is került belőlük. Bogyós gyümölcse 20 centiméteresre is megnőhet, kérge vastag, belül lágy narancs vagy sárga gyümölcspép van, közepén általában egyetlen maggal, de a nagyobb gyümölcsökben akár négy is elfér. A lágy húsa édes és illatos.

Krémalma vagy csirimojó


Ez a gyümölcs Dél-Amerika hegységeiben terem. Húsa nagyon illatos, állaga tejsodóhoz hasonlít. Az íze olyan, mintha a banán, maracuja, papaya és ananász keveréke volna. Ezt egy turmixban is meg lehet csinálni, de a gyümölcs eredeti ízét már Mark Twain is magasztalta, aki 1866-ban kijelentette, hogy a “legfenségesebb gyümölcs, amit ember valaha ismert, a csirimojó”.

Kelet-indiai-kenyérfa, szentjánoskenyérfa


A szentjánoskenyérfa a Fülöp-szigetekről származik. A nagy méretű fa gyümölcse hasonlít a banánra abban, hogy az érett termés nyersen is fogyasztható, de az éretlen csak sütve finom. A nevét is innen kapta: az elkészített zöld gyümölcs íze frissen sült kenyérre emlékeztet. A hawaii hitvilág szerint, az első kenyérfa Kü istenség áldozatából nőtt ki, és ez mentette meg a szigetlakókat az éhhaltól. Fájából máig lakóépületeket, szörfdeszkákat és hangszerek készítenek.


Forras : innen...

Forras : innen...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése